FAYDALI BİLGİLER

Anne Sütü Ve Emzirme

 Anne Sütü Ve Emzirme

Anne Sütü bebegimizin yasaminda dogumundan sonraki beklide en büyük mucizedir. Ona yasamindaki en iyi baslangici saglamaktadir. Dünyada her yil 1 milyondan fazla bebek ve çocuk anne sütü ile beslenemedigi için ishal, solunum yolu enfeksiyonlari ve benzeri diger enfeksiyonlardan dolayi kaybedilmektedir. Bebeginizi dogumdan itibaren 6 aylik olana kadar tek basina anne sütü ile beslenmesi ve sonrasinda ise ek besinlerle birlikte olmak sartiyla en az 2 yasina kadar da anne sütü ile beslenmeye devam ettirilmesi Dünya Saglik Örgütü tarafindan da önerilmektedir.

 Ilk defa bebeginizi emzirdiginizde zorlansaniz da, hatta gögüsleriniz aciyip, “Bu bir kâbus olmali” diye düsünseniz de, artik anne sütünün yarari hakkinda bütün dünya ayni fikirde. Üstelik ilk bir aydan sonra, siz ve bebeginiz emzirme islemini ögreneceginden; sikinti ve zorluklar yerini keyfe ve bebeginizi sadece anne sütüyle doyurabilmenin gururuna dönüsecektir.  Anne sütü ile emzirme ne kadar uzun ise anne sütünün bebek ve anne için faydalari da o kadar fazla olur ve o kadar uzun sürer. Bu faydalardan kisaca bahsedersek zira faydalarini sayfalarca anlatmak mümkündür en önemlileri sunlardir;

 Bebek için faydalari:

 Bebeginizi bazi hastaliklar ve enfeksiyonlardan korumaya yardimcidir. Içerdigi koruyucu maddeler nedeniyle anne sütü alan bebeklerde kulak enfeksiyonu, allerjiler, kusma, ishal, bronsit, bronsiolit, menenjit daha az siklikta görülür. Anne sütünün içerigi bebegin degisen ihtiyaçlarina göre degisim gösterir. Sabah ile aksam içerigi farklidir. Ilk ayda üçüncü aydan daha farklidir. Bebek prematüre dogmussa prematüre bebegin ihtiyaçlarina göre farklilik gösterir. Bebek için sindirilmesi en kolay olan besindir. Bu nedenle bebekler daha sik beslenmek ister ve daha iyi kilo alirlar. Ayrica karin agrisi, gaz sancisi ve kabizlik daha az siklikta görülür. Anne sütü alan bebeklerde "ani besik ölümü sendromu (SIDS)" daha az siklikta görülür. Temas, sicaklik ve yakinlik saglayarak emzirme ile anne ve bebek arasinda özel bir bag olusur. Bebegin ruhsal gelisimi için faydalidir. Hazirlama zahmeti yoktur ve istediginiz her zaman mevcut, kullanima hazir, temiz ve uygun sicakliktadir. Maliyeti yoktur. Çevre kirliligine yol açmaz. Emzirme ile en iyi çene, diseti ve dis gelisimini saglanir.

 Anne için faydalari:

  Kalori yakmanizi saglayarak dogum öncesi kilonuza dönmenize yardim eder. Over (yumurtalik) ve gögüs kanseri riskini azaltir. Kemik yogunlugunu artirir. Adet kanamalarinin baslamasini geciktirir. Dogum sonrasi rahimin normal boyutlarina dönmesine yardim eder. Bebeginiz ve sizin için bu kadar çok faydalari olan bir besinin çocugumuza vermemeyi düsündürecek bazi zorluk ve sikintilar yasayabiliriz. Emzirirken ona doganin sundugu en iyi besini verdigimizi asla unutmamamiz gerekir. Bu nedenle, ilk günlerde bazi zorluklar yasasaniz bile pes etmeyin. Sonuçta emzirebilmek ve yasamin ilk 6 ayi boyunca anne sütü verebilmek sizin bunu yapma arzu ve inanciniza baglidir. "Ben bunu yapacagim" dediginizde isin büyük kismi çözülür. Bu yeni durumu bebeginizle birlikte yasayip ögreneceksiniz. Önceleri nasil emecegini bilmiyor ve uzun süre emmeye ugrasiyorsa üzülmeyin, biraz sabirli olun. Ilk haftalari atlattiktan sonra, bebeginizi aylar boyunca basari ile emzireceksiniz.

 Bebeginiz emmeye basladiktan sonra yanma veya aci hissederseniz bebek memeyi yanlis yakalamis olabilir. Bu durumda derin bir nefes alip gevsemeye çalisin. Bebeginiz huzursuz ve sinirleniyor ise pozisyon ve tekniginize mutlaka tekrar göz atin; çünkü büyük ihtimalle burada bir sorun vardir. Bebeginizin agiz kösesinden parmaginizi sokun, emzirmeye ara verin ve tekrar deneyin. Endise etmeyin ve dogru pozisyona gelene kadar tekrar deneyin.

 Emzirmeye baslamadan önce mutlaka ellerinizi yikayin. Rahat bir koltukta dik oturun; ayaklarinizi ve belinizi destekleyin. Yatakta iseniz sirtinizi yastiklarla destekleyin. Bebeginizi dogru pozisyonda emzirdiginizden emin olun. Basarili bir emzirme için en önemli faktörlerden biri onun dogru pozisyonda oldugudur. Emzirme süresince rahatlatici bir müzik dinleyip kitap okuyabilirsiniz. Gögüs uçlarinizi emzirme sonrasi biraz anne sütü sagarak onunla silin ve kurumaya birakin. Karbonatli su kullanmayin. Elbiseleriniz emzirme için kolay açilabilir olsun. Evde rahatsiz edilmeyeceginiz bir yer olusturun. Bazi zamanlarda bebeginizi düsünün, sütünüzün artmasina yardim eder. Sigara ve alkol kullanmayin. Sütünüzün miktarini azaltabilir. Bebeginiz ve sizin için faydali degildir.

 Bebeginizi aciktigi her zaman emzirin. Anne sütü alan bebekler, mama ile beslenenlere göre daha sik emerler. Anne sütü çabuk sindirildiginden mideden bosalmasi daha hizli olur. Bu nedenle baslangiçta bebeginiz 1–2 saat arayla emmek isteyebilir. 1–2 ay sonunda bebeginiz gece daha fazla uyumaya baslayacak ve emme aralari uzayacaktir.

 Bebeginizin aciktigini söyle anlayabilirsiniz; Gögsünüze ilgi gösterir. Agzini açar, aranir. Emme hareketleri yapar. Aglar. Bazi bebekler uykulu olurlar ve uyanmakta zorluk çekerler. Eger bebek emmek istemiyorsa ve son beslenmeden 3- 4 saat geçtiyse uyandirin ve emzirin.

 Bu arada, çocugunuzun babasindan ve etrafinizda yardim alabileceginiz herkesten yardim istemeyi ihmal etmeyin! Unutmayin ki, baba da emzirmek hariç bebeginizle ilgili her türlü sorumlulugu alabilir. Esinize de bu konuda firsat taniyip, motive edin. Göreceksiniz, iyi niyet ve paylasimla, siz de kisa zamanda mutlu ve saglikli bir aile olacaksiniz.


MHRS Tc Sağlık Bakanlığı Dumansız Hava Sahası Saglıkla Buluşma Noktası Sabim ALO 184 ALO 113 Ulakbim İlacım TMO Bimer ALO 150

Copyright © 2017